alt text

Nyheter inom allt

En blogg som behandlar allt som är livets goda

alt text

Degiga artiklar du måste läsa

Ibland är det fantastiska nyheter, ibland är det inte så kul, men allt ska rapporteras!

alt text

Vill du synas här?

En blogg som hjälper dig frammåt med marknadsföringen!

Får det lov att smaka? Ja, det får väl det.

Har du någonsin undrat varför vi kan smaka på saker? Eller varför äter vi saker som inte är bra för oss? Hur kommer det sig att vi har ett tvång att äta eller konsumera dessa saker överhuvudtaget? Tja, jag gjorde en del efterforskningar, och du kommer inte att tro det här…

 

Smaklökar är speciella celler i munnen

Så är det. Celler som gör att vi kan smaka mat. De är placerade på taket av din mun, bakom dina framtänder och längs sidorna av din tunga.

De fem grundläggande smakerna (sött, surt, salt, bittert och umami) upptäcks av våra receptorer på små säckar inuti smaklökarna som kallas T1-T5-celler. Dessa påsar innehåller vätska och små partiklar som kommer i kontakt med kemikalier i vår saliv när vi äter eller dricker något. Kombinationen av dessa små molekyler stimulerar våra receptorer att skicka en signal till hjärnan som skapar en känslomässig respons – som lycka eller sorg!

Intressant nog har vissa människor mer än en typ av smakreceptorer – det är därför olika livsmedel ibland kan vara söta för en person men inte så mycket för en annan person. Eller varför jag älskar Nixs men Petter Potatis hatar det. Och även om de flesta blir ganska bra på att skilja mellan olika smaker när de blir äldre (trots allt… överlevnad beror på det!), finns det fortfarande inget som att uppleva något nytt för första gången!

Människor är programmerade för att gilla saker som smakar gott (som lips strawberry), och tobak är ett av de mest populära ämnena på jorden. Faktum är att nästan en fjärdedel av världens befolkning (cirka 2,1 miljarder människor) regelbundet använder tobaksprodukter i någon form.

Även om många människor tror att rökning är hälsosamt, har forskning visat att denna uppfattning till största delen är falsk. Tobaksrök innehåller över 7 000 kemikalier, inklusive mer än 40 kända cancerframkallande ämnen. Att röka cigaretter orsakar inte bara lungcancer och andra stora hälsoproblem, utan det leder också till beroende hos en majoritet av användarna.

 

Vad finns det för andra saker vi älskar men som kan vara dåliga för oss?

Det finns en mängd olika sockerhaltiga livsmedel och drycker som innehåller skadliga ingredienser, som sockeralkoholer eller konstgjorda sötningsmedel, som kan öka risken för viktökning eller diabetes mellitus typ II (en form av diabetes orsakad av högt blodsocker). Dessa typer av livsmedel kan också bidra till karies och tandköttssjukdomar. Sodaskatter (eller läsk-skatter) har visat sig vara ett effektivt sätt att minska konsumtionen av dessa farliga godis genom att tvinga konsumenterna att betala mer för dem. Sedan finns det saker som folk ojar sig över som är ofarliga, t.ex. cannadips.

 

En ny och populär modefluga (eller trend) är vaping. Sånt som ungdomarna håller på med, ni vet. Vaping är helt enkelt e-cigaretter, så du bränner ingenting, som vanliga cigaretter gör. Vaping har många fördelar som gör det till ett populärt val bland unga vuxna och äldre rökare som vill sluta röka. Här är bara några av anledningarna till varför vaping är så populärt:

-Vaping är anpassningsbart. Du kan välja nikotinnivå, smak, ångintensitet och mer. Detta gör att du kan hitta rätt vape-penna eller e-cigarett som passar dina behov perfekt.

– Vaping är diskret. De flesta vapes ser ut som vanliga cigaretter, vilket gör det lätt att gömma sig för vänner och familj som inte vill att du ska röka tobaksprodukter.

– Vaping orsakar inte cancer eller andra hälsoproblem som traditionella cigaretter gör. Faktum är att vissa studier till och med visar att vaping kan vara hälsosammare än att röka tobaksprodukter!

Så om du funderar på att sluta röka tobaksprodukter – kör vape istället! Det är ett av de mest effektiva sätten att minska din exponering för skadliga kemikalier. Sedan är det definitivt inte OFARLIGT, men ni vet, ibland måste man välja mellan några ”lesser evils”, som amerikanarna säger…

Det var allt för mig. Glatt puffande och huffande och smaskande där ute, hörni!

Etiketter:, , ,