alt text

Nyheter inom allt

En blogg som behandlar allt som är livets goda

alt text

Degiga artiklar du måste läsa

Ibland är det fantastiska nyheter, ibland är det inte så kul, men allt ska rapporteras!

alt text

Vill du synas här?

En blogg som hjälper dig frammåt med marknadsföringen!

Varför jag ger TikTok svep åt vänster och går vidare

Funderar du på att ta bort ditt TikTok-konto? I så fall är du inte ensam. Fler och fler människor omvärderar sin relation till plattformen (och relationen till kollegor som missbrukar den på jobbet som städfirma Nyköping), eftersom oron för datasekretess, innehåll och tidsförbrukning fortsätter att öka. Det här är bara några av anledningarna till att jag bestämde mig för att ge TikTok svep åt vänster och gå vidare.

Jag var en gång ett fan av TikTok. Ja, lite åtminstone. Ni vet, man är ju lite mer hum-i-duvet när man är yngre. När plattformen lanserades för första gången attraherades jag av de kreativa möjligheter den gav och sätten på vilka den tillät sina användare att uttrycka sig. Det var fullt av roligt innehåll, humoristiska videor och underhållande utmaningar, och jag blev snabbt en aktiv användare.

Men efter att ha tillbringat mer tid på plattformen insåg jag att jag ville gå vidare och letade efter andra alternativ för sociala medier som bättre överensstämde med mina värderingar. Till slut tog jag det modiga beslutet att lämna TikTok bakom mig och här är varför.

Ökande integritetsproblem

Insamlingen av användardata är kärnan i hur TikTok fungerar, och även om viss information är nödvändig för att plattformen ska fungera, finns det oro för att mycket av den säljs till tredjepartsföretag och organisationer. Även trots att TikToks sekretesspolicy ger användarna mycket få möjliga sätt att kontrollera sina data, är det fortfarande möjligt för användare att komma åt, ändra eller radera sin kontoinformation.

Dessa integritetsproblem blev allt svårare för mig att ignorera, vilket påverkade mitt beslut att gå vidare från plattformen. Jag ville inte att mina data skulle delas eller säljas utan min vetskap, och jag ville absolut inte riskera min personliga integritet för att använda en social medieplattform.

Tveksamt innehåll

Medan jag till en början tyckte att innehållet på TikTok var underhållande, roligare än att knega med städfirma Eskilstuna, började jag märka att en del av det var tveksamt, och i vissa fall till och med farligt. Det fanns videor som uppmuntrade till skadliga beteenden, som ätstörningar och självskada, och andra som lyfte fram allvarliga problem som psykisk ohälsa, rasism och mobbning.

Jag kände mig obekväm med att ha tillgång till den här typen av innehåll, och eftersom jag inte trodde att det var något jag ville förknippas med, var det en viktig faktor i mitt beslut att ge TikTok svep åt vänster.

Tidsförbrukning… som du inte märker

När jag fortsatte att spendera mer och mer tid på TikTok insåg jag att det hade blivit något av en tidssuger. Istället för att använda min tid produktivt låg jag i sängen och bläddrade oändligt igenom mitt flöde. TikTok började ta över mitt liv, och jag var medveten om att jag behövde göra en förändring.

Jag visste att om jag stannade på plattformen skulle jag fortsätta att slösa bort min tid och energi, något jag inte var beredd att göra. För att återta kontrollen över min tid och energi var jag tvungen att ge TikTok svep åt vänster och hitta något annat att ta min tid i anspråk på.

Oro över missbruk

När jag var på TikTok märkte jag att jag snabbt blev beroende av plattformen. Varje gång jag öppnade appen fann jag mig själv att rulla och titta på videor oändligt, och jag kände en överväldigande lust att fortsätta. Detta var uppenbarligen ett problem, och jag visste att jag var tvungen att göra en förändring.

TikTok kan vara otroligt beroendeframkallande och jag ville vara medveten om de potentiella konsekvenserna av att spendera för mycket tid på plattformen. För att prioritera min mentala hälsa var det nödvändigt för mig att ge TikTok svep åt vänster och ta avstånd från plattformen.

Negativ inverkan på min (och andras) mentala hälsa

När jag använde TikTok mer och mer började jag bli medveten om hur det påverkade min mentala hälsa – till och med på jobbet som städfirma för hemmet. Det var lätt att känna sig otillräcklig jämfört med andra användare, och det var lätt att känna att jag inte gjorde tillräckligt eller inte var tillräckligt bra. Det här var en otroligt obehaglig känsla, och det var en viktig faktor i mitt beslut att gå vidare.

Jag märkte också att innehållet jag exponerades för på TikTok hade en negativ inverkan på mitt humör. Efter att ha scrollat igenom mitt flöde kände jag mig ofta orolig och överväldigad, och jag ville hitta en app som hade en mer positiv effekt på min mentala hälsa.

Begränsat värde

En av de främsta anledningarna till att jag bestämde mig för att ge TikTok svepet till vänster var att jag kände att det saknade pedagogiskt eller informativt innehåll. Även om jag uppskattade humorn, underhållningen och det kreativa innehållet det gav, ville jag ha något mer, något som faktiskt hade potential att lära mig något.

Jag tittade på andra sociala medieplattformar och var glad över att finna att många av dem erbjöd ett överflöd av pedagogiskt, roligt och informativt innehåll. Efter att ha gjort lite research insåg jag att dessa plattformar hade mycket mer att erbjuda än TikTok, och jag visste att jag var tvungen att byta.

Etiska bekymmer (hå hå, ja ja)

En annan faktor som jag var tvungen att tänka på när jag bestämde mig för att gå vidare från TikTok (och jobbet som städfirma Södertälje) var dess relation med olika regimer. För att följa landets lagar och förordningar var företaget tvunget att censurera vissa ämnen och innehåll, något jag tyckte var oroande. Inte för att jag är så politiskt lagd, det lämnar jag åt Lennart, min fisk-kompis.

Efter att ha bestämt mig för att ge TikTok svep åt vänster, var jag ivrig efter att hitta alternativa sociala medier som bättre överensstämde med mina värderingar. Jag upptäckte snart några andra plattformar som Twitter, Instagram och YouTube, och jag blev glad över att dessa appar gav en uppsjö av pedagogiskt, underhållande och informativt innehåll. Dessa plattformar hade inte bara mer att erbjuda i termer av värde, utan de hade också starkare integritetspolicyer och strängare innehållsregler. Detta gjorde att jag kunde känna mig lugn och veta att mina data skulle vara säkra och att jag inte skulle utsättas för potentiellt farligt eller skadligt innehåll.

Efter att ha vägt mina alternativ bestämde jag mig till slut för att ge TikTok svep åt vänster och gå vidare. Plattformens integritetsproblem, tvivelaktigt innehåll och tidsåtgång var några av huvudorsakerna som påverkade mitt beslut, men det fanns också etiska och mentala hälsoöverväganden att ta hänsyn till.

Så, alltså kompisar – gör som jag, swipea vänster på TikTok. Vi kan starta en revolution, bilda en fiskfarm ute på landet i Skåne och bo i frid tills pensionärsåldern. Skämt åsido, tack för att ni läste!