alt text

Nyheter inom allt

En blogg som behandlar allt som är livets goda

alt text

Degiga artiklar du måste läsa

Ibland är det fantastiska nyheter, ibland är det inte så kul, men allt ska rapporteras!

alt text

Vill du synas här?

En blogg som hjälper dig frammåt med marknadsföringen!

Måla om för bättre mental hälsa

De flesta av oss har någon gång känt oss stressade, oroliga eller bara allmänt nere. Speciellt på hösten och vintern finns chans att sjunka ner i skoskaven och att bara känna sig ”meh” över det mesta. Men det finns en enkel sak du kan göra för att förbättra din mentala hälsa: måla om ditt hem (vid behov med hjälp från måleri Bromma)! Enligt forskning kan färger påverka hur vi mår och det är därför viktigt att välja rätt nyanser. Här är några tips på hur du kan använda färg i ditt hem för att skapa en lugnare och mer avslappnande atmosfär.

 

1. Varför är det bra för dig att måla om? Funkar det verkligen?

Det finns många skäl till varför det är bra för dig att måla om hemma. En av de största anledningarna är att det kan hjälpa dig att hantera stress och ångest. Målandet ger dig en chans att koncentrera dig på något positivt och kreativt, och det kan hjälpa dig att lättare släppa taget på negativa tankar och känslor. Dessutom kan målande hjälpa dig att förbättra din motorik och koordination. Att måla regelbundet kan göra att du blir bättre på att använda din non-dominant hand, och det kan också hjälpa dig att förbättra din finmotorik. Visst, detta kanske gäller mer om du faktiskt tar inspiration från att måla om och tar upp målande i sig som en hobby, men ändå, fördelarna finns där. Det vi tänker främst på är den vetenskapligt bevisade påverkan som färger har på vår allmänhälsa och psyke. Rött har visat sig uppfattats som ilsket, passionerat och intensivt, till exempel. Grönt är lugnande, liksom blått, och lila är kreativt. Det finns alltså anledningar till att matcha rum, fondvägg och mående efter färg! Tänk också på att material i övriga rummet spelar roll, mångam menar till exempel att de får ett holistiskt bättre rum genom att lägga &  slipa fiskbensparkett.

 

2. Vilka färger har olika effekter på sinnet?

Det finns som sagt forskning och erfarenheter från målare Stockholm som tyder på att olika färger har olika effekter på vårt psyke. En del färger skulle kunna hjälpa oss att känna oss mer avslappnade – som blått, grönt och vitt, medans andra färger skulle kunna göra oss mer energiska. Här är några exempel på hur olika färger kan påverka oss:

Blått: Blått är en lugnande och avkopplande färg. Det kan hjälpa oss att koncentrera oss och minskar stress.

Lila: Lila är en färg som ofta används inom medicin och sjukvård. Den har en lugnande effekt och kan hjälpa till att lindra smärta. Den är också kopplad till kreativitet, njutnig och snabbtänkthet.

Grönt: Grönt är en avslappnande färg. Den kopplas till harmoni och välmående.

Rött: Röd är färgen för passion, men också för blod och intenstivitet. Den kan ge härliga snabba vibbar som på dansgolv eller klubbar, men också vara för intensiv för till exempel sovrum.

Gult: Gula färger är en mix av aktivitet och balans. Den är inte riktigt lugnande och kan kopplas ihop med fara, men är också stimulerande och ger ett skarpt intryck. Kan passa bra i sportsammanhang.

 

Vad ska du tänka på när du målar för bättre mental hälsa?

När du anlitar målare Nacka för bättre mental hälsa är det viktigt att tänka på färgerna du använder, men också var du använder dem. Varma och lugnande färger som blått och grönt kan hjälpa till att lindra stress och ångest i sovrum och vardagsrum. För en energigivande effekt, försök med ljusare nyanser av gult och orange. Tunga och mörka färger bör undvikas eftersom de kan göra dig trött och irriterad. Samtidigt kan du minska utrymmen genom att använda mörka färger, på samma sätt som att små utrymmen kan upplevas större om du målar med ljusa. Använd rätt effekt för dina ytor, och var inte rädd för att ändra om du inte känner att effekten slår in! Tänk också på att du kan tapetsera om enligt samma färglära, men kolla och jämför tapetsering kostnad. Eller varför inte kolla på färgen på taket med din takläggare Uppsala?